ساختمان تکنیکال

تکنولوژی های ساختمانی و مدرن

ساختمان تکنیکال

تکنولوژی های ساختمانی و مدرن

طراحی ارگونومیک ایستگاه کاری جرثقیل سقفی با استفاده از شبیه سازی

طراحی مجدد وظایف کاری، تولیدات، محیط کار، و ایستگاه های کاری سبب کاهش جنبه های خطرناک شغل و ایمن نمودن شغل برای انسان میشود.

مطالعه حاضر با هدف بررسی ریسک فاکتورهای ارگونومیکی موجود در ایستگاه کاری جرثقیل سقفی که سبب بروز اختلالات اسکلتی- عضلانی در شاغلین این ایستگاه کاری میشوند، صورت پذیرفت. ابتدا ارزیابی پوسچر شاغلین در این ایستگاه کاری با استفاده از نرم افزار RULA انجام پذیرفت. سپس طراحی مجدد ایستگاه کاری جرثقیل سقفی بر اساس استانداردهای موجود انجام و در نهایت پس از طراحی مجدد و ساخت و نصب کابین، ارزیابی مجدد پوسچر صورت گرفت تا امتیاز نهایی پس از طراحی مجدد جهت تعیین بهبود وضعیت پوسچر فرد شاغل در ایستگاه کاری تعیین گردد.

یافته های حاصل از ارزیابی پوسچر با استفاده از نرم افزار RULA قبل از طراحی مجدد ایستگاه کار نشان داد که پوسچر فرد شاغل در ایستگاه کاری جرثقیل سقفی نیاز به ایجاد تغییرات و مداخله ارگونومیک در اسرع وقت دارد. نتایج شبیه سازی و آنلایز تنش و کرنش نشان داد که میزان تحمل تنش و بار استاتیکی کابین طراحی شده در محدوده استانداردهای موجود است.

 نتایج ارزیابی پوسچر پس از طراحی مجدد ایستگاه کاری نشان از بهبود وضعیت پوسچر پس از طراحی ارگونومیک ایستگاه کاری است.

طراحی ارگونومیک ایستگاه کار سبب بهبود وضعیت بدنی شاغلین در حین انجام کار میگردد. استفاده از نرم افزارهای مهندسی در شبیه سازیها و طراحیهای ایستگاه های کاری در جهت بهبود وضعیت ارگونومیکی ایستگاه های کار و پیشگیری از اختلالات اسکلتی -عضلانی سودمند است

 

اختلالات اسکلتی- عضلانی طیف وسیعی از شرایط لاتهابی و تخریبی را شامل میشوند که عضلات، تاندونها، رباطها، مفاصل، اعصاب محیطی، و عروق خونی را تحت تاثیر قرار میدهند. این اختلالات در بسیاری از کشورها شایع بوده و برای حکومتها هزینه ساز هستند.

کیفیت زندگی افراد توسط این اختلالات تحت تاثیر قرار میگیرد. اگرچه این اختلالات منحصر به ریسک فاکتورهای شغلی نیست اما بخش زیادی از موارد ثبت شده از این بیماری در بسیاری از کشورها در محیطهای شغلی گزارش شده است.

نتایج بسیاری از تحقیقات انجام شده در محیطهای کاری نشان داده است که شیوع این بیماری بیش از 21% در محیطهای شغلی است. در کشورهایی مانند آمریکا ، کانادا، فنلاند و انگلیس، اختلالات اسکلتی- عضلانی یکی از دلایل اصلی غیبت های کاری یا ناتوانی های ناشی از کار در گروه های شغلی است.

 در بسیاری از کشورها پیشگیری از این اختلالات در جمعیت شاغل بصورت یک برنامه ملی درآمده است.

در کشورهای در حلا توسعه مشکلات مرتبط با این اختلالات حادتر است. حمل بارهای سنگین، انجام وظایف تکراری، پوسچر نامناسب، ویژگیهای دموگرافیک و روانی- اجتماعی از علل ایجاد اختلالات اسکلتی- عضلانی در محیطهای شغلی هستند.

هدف از علم ارگونومی شناسایی جنبه های خطرناک شغل و طراحی مجدد و ایمن نمودن شغل برای انسان است. این هدف با طراحی مجدد وظایف کاری، تولیدات، محیط کار، و ایستگاه های کاری قابل دستیابی است.

از آسیبهای ارگونومیکی شایع در محیطهای کاری میتوان به آسیب اندام فوقانی، بافتهای نرم، تنه، و کمر اشاره نمود.

طراحی ایستگاه های کاری ارگونومیک بر اساس آنتروپومتری مهندسی و بیومکانیک شغلی نقش مهمی را در کاهش بسیاری از ریسک فاکتورهای مرتبط با آسیبهای شغلی ایفا میکند.

طراحی موثر در محیطهای کاری باید در اندازه گیری و ارزیابیهای ارگونومیکی مورد توجه قرار گیرد. وظایف عملیاتی همراه با تاثیر عملکرد سایر سیستمها در سازمان مورد مطلاعه قرار میگیرد. پوسچر مناسب، ارتفاع کار، مساحت طبیعی و ماکزیمم مساحت محیط کار، و نیازمندیهای بصری بر شرایط ارگونومیک جمعیت مورد استفاده از تجهیزات تاثیر دارد.

رویه های لازم برای تعیین ابعاد ایستگاه کار و چیدمان تجهیزات جرثقیل  باید تشریح گردد. یکی از روشهای ارزیابی پوسچر در محیطهای کاری، روش ارزیابی سریع اندام فوقانی ) Rapid Upper Limb Assessment( است. این روش در طبقه بندی روشهای ارزیابی ارگونومی در محیطهای کاری، در گروه روشهای مشاهدهای قلم– کاغذی قرار میگیرد.

در این روش، برای ارزیابی ریسک فاکتورهای مرتبط با اختلالات اسکلتی- عضلانی از دیاگرامهای مرتبط با پوسچر اندامهای گوناگون استفاده میگردد.

 ریسک فاکتورهای مورد بررسی در این روش شامل تعداد حرکات، کار ماهیچهای استاتیک و میزان اعملا نیرو در حین انجام وظیفه است.

 امتیازات بیشتر نشاندهنده فشارهای اسکلتی- عضلانی بیشتر است.

نرم افزار RULA برای تعیین اقدامات اصلاحی و امتیاز نهایی پوسچر در مطلاعات مختلف استفاده میگردد. مطلاعه حاضر با هدف بررسی ریسک فاکتورهای ارگونومیکی موجود در ایستگاه کاری جرثقیل سقفی که سبب بروز اختلالات اسکلتی- عضلانی در شاغلین این ایستگاه کاری میشوند، صورت پذیرفت.

 ابتدا با استفاده از نرم افزار RULA ارزیابی پوسچر انجام و سطح اقدامات اصلاحی مورد نیاز مشخص گردید.

سپس با استفاده از استانداردهای موجود طراحی ارگونومیک ایستگاه کار صورت پذیرفته و در نهایت ارزیابی مجدد پوسچر برای تعیین امتیاز نهایی پس از طراحی مجدد ایستگاه کار انجام گرفت.

 

 

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.