تولید قوطی کنسرو از جنس ورق قلعاندود، برخلاف تصور عموم که آن را آسان میدانند، مستلزم دانستن بسیاری از مهارتهای نوین و فنآوریهای روز است.
دقت و ابعاد قطعات در تجهیزات و ماشینآلات تولیدی تابع تولرانسهایی در حد چند میکرون است که این صنعت را در گروه صنایع دقیق جای میدهد.
مهمترین انواع قوطی، قوطی فلزی غذایی یا غیر غذایی به صورت دوتکه یا سه تکه هستند.
الف – قوطی سه تکه (3-Piece can)
1- قوطی با بدنه درزجوش: بدنه قوطی بعد از رول شدن با روش جوشکاری الکتریکی مقاومتی (Electrical Resistance Welding) ERW بهصورت سیلندر در میآید.
2- قوطی با بدنه درزجوش لیزری
3- قوطی با بدنه درز لحیمی پروفیل (این روش به علت آلودگی ناشی از آلیاژ لحیمکاری کنار گذاشته شده است.)
4- روشهای دیگری نیز برای دوخت درز بدنه قوطی وجود دارد که در کشور ما متداول نیست.
ب – قوطی دو تکه (2-Piece can)
1- قوطی دو تکه (Drawn & Wall Ironed can) DI: قوطیهای دو تکه بلند که در اثر عملیات و اتو شدن ورق در قالب کشش شکل میگیرد و کف و بدنه آنها از یک جنس است.
2- قوطی دو تکه کششی: قوطیهای دو تکه با عملیات کشش با نسبت کشش کمتر و جریان مواد به داخل قالب تولید میشود و بدنه و کف قوطی از یک جنس هستند.
مراحل تولید قوطی سهتکه
1- لاکاندود کردن ورق قلعاندود در خط لاکزنی
2- برش قطعات بدنه قوطی (Body Blank) در دستگاه قیچی دوبل (Dublex Slitter)
3- تولید سیلندر بدنه قوطی در دستگاه بدنهساز
4- پوشاندن درزجوش بدنه از داخل توسط پودر یا لاک به روش الکترواستاتیک جهت حفاظت این قسمت از خوردگی
5- پخته شدن و چسبیدن پودر (یا لاک بیرون درز) به سیلندر بدنه در کوره مخصوص (Seam Coating Curing Oven)
6- انجام عملیات: تقسیم بدنه (Parting)، کنگرهای کردن (Beading)، تغییر شکل سطح مقطع قوطی، برگرداندن لبه بدنه (Flanging)، دوخت کف به بدنه (Seaming) که در یک یا چند مرحله و در یک یا چند ماشین با توجه به نیاز و نوع تجهیزات بهکار گرفته شده در پایان عملیات تولید صورت میپذیرد.