تعریف علمی کنگلومرا به شرح زیر می باشد :
در حالت کلی می توان سنگهای دانه درشت آواری را بر اساس بافت که عبارت است از نسبت ذرات دانه درشت و نوع ماتریکس موجود در سنگ ، نوع یا جنس ذرات دانه درشت تشکیل دهنده و منشا دانه ها تقسیم بندی کرد.
چنانچه دانه های گراول بیش از ۸۰% ذرات سنگ را تشکیل دهند سنگ را کنگلومرا می نامند.
اگر مقدار گراول کمتر از ۸۰% باشد سنگ را بر اساس مقدار گراول و نوع ماتریکس موجود در آن نامگذاری می کنند اگر مقدار گراول بین ۳۰ تا ۸۰ درصد باشد، بر اساس ماتریکس سنگ را به سه دسته کنگلومرای ماسه ای (ماتریکس دانه های ماسه می باشد) ، کنگلومرای ماسه ای گلی (ماتریکس ذرات در اندازه ماسه و گل می باشد) و کنگلومرای گلی (ماتریکس ذرات در حد گل است) نامگذاری می کنند.
حال تعریف ساده این سنگ زیبا را خدمت شما ارئه میدهیم :
سنگ های مرمریت کنگلومرا به سنگ ها و انواع سنگ ساختمانی گفته می شود که از به هم چسبیدن ذرات ریز و درشت سنگ بوجود می آید عموما این سنگ ها به رنگ قرمز و یا ترکیبی از رنگ قرمز در طبیعت یافت می شوند.
تفاوت سنگ های کنگلو مرا در پر رنگی و کمرنگی رنگ قرمز و درشتی و ریزی سنگهای تشکیل دهنده آنها می باشد ، که هر کدام از این نوع سنگ ها زیبایی خاص خود و دوستداران مخصوص به خود را دارد این سنگ ها بسیار سخت بوده و جذب آب پایینی دارند و معمولا در کارخانه های سنگبری از دیسک های مخصوص جهت بریدن این سنگ استفاده می شود که غالبا دیسک های گرانیت بر توان بریدن این سنگهای سخت را دارند، این سنگها جهت کف ساختمانهای اداری و تجاری ، رستورانها و هتلها و لابی برجهای بلند مرتبه به دلیل داشتن رنگ گرم ( قرمز ) بسیار زیبا و مناسب میباشد
دیامیکتایت (diamictite)
سنگهای دانه درشت که حاوی ماتریکس زیادی می باشند و از رسوبات یخچالی حاصل شده اند را دیامیکتایت می نامند.
این واژه برای سنگهایی بکار می رود که دارای جورشدگی بد ، بدون آهک و از ذرات آواری در اندازه ماسه یا درشتتر که در داخل ماتریکس دانه ریز قرار گرفته اند، تشکیل شده است.
بیشتر دیامیکتایت ها کنگلومراهایی هستند که از دانه هایی با ترکیب متفاوت تشکیل شده اند.
تقسیم بندی کنگلومراها بر اساس ترکیب
بر اساس ترکیب یا جنس ذرات دانه درشت تشکیل دهنده کنگلومرا ، آنها را به دو دسته اولیگومیکتیک و پلی میکتیک تقسیم می کنند.
اگر این سنگ ساختمانی ذرات دانه درشت گراولی از یک جنس باشد، سنگ را تک منشائی یا اولگیومیکتیک (oligomictic) می نامند.
در واقع اولیگومیکتیک سنگی مخلوطی است که جنس ذرات آن تقریبا یکنواخت می باشد.
کنگلومراهایی که ذرات گراول آنها از انواع مختلف خرده سنگها درست شده باشد آن را چند منشائی یا پلی میکتیک کنگلومرا (polymictic) می نامند.
تقسیم بندی کنگلومراها از لحاظ منشا
کنگلومرا ها را بر اساس منشا دانه ها نیز تقسیم بندی می کنند.
چنانچه ذرات از خارج حوضه به درون حوضه حمل شوند و رسوب کنند آنرا کنگلومرای خارج سازندگی (extra formational) می نامند و اگر منشا دانه ها از درون حوضه باشد آن را کنگلومرای درون سازندگی (intra formational) می نامند.
موارد استفاده:
1- صنعت ساختمان سازی، سنگفرش کاری های درونی ساختمان، نماسازی داخل ساختمان، پلکان سازی
2- هنرهای مذهبی، سنگفرش اماکن متبرکه
3- تاسیسات شهری (سنگفرش میدان ها، خیابان ها، پروژه های شهرسازی، مبلمان کاری مراکز تجاری، اماکن اقامتی) - مجتمع های معماری تزئینی، گالری ها، پله ها، گلدان ها ، سنگفرش ها ، آبخوری ها، یادواره ها، نیمکت ها و انواع سنگفرش های سنتی
4- مرمت و بازسازی
5- صنعتگری و بازسازی : بازار، لوازم سنگی . مبلمانی - هدایای تجملی
6- کارهای هنری مانند مجسمه سازی، دکوراسیون منازل، کابینت آشپزخانه و غیره