آشپزخانه بدون بو
هود در آشپزخانه کاربردهای زیادی دارد. مهمترین کار آن کشیدن بو، دود و بخاری است که در هنگام آشپزی بلند میشود.
هود آشپزخانه
برخی از افراد گمان میکنند کار هودهای آشپزخانه که به طور معمول بالای اجاق گاز نصب میشوند.
تنها کشیدن بوی غذا و بوهای نامطبوع از فضای آشپزخانه است، حتی گروهی گمان میکنند هواکش هود فضایی جدا از سیستم هواکش منزل است.
در حالی که اینطور نیست و گاهی کارکرد نامناسب هود آشپزخانه صنعتی تاثیر سویی بر کیفیت هوای داخل خانه میگذارد و حتی کارکرد دیگر دستگاههای تهویه منزل را مختل میکند.
در این مقاله درباره هود، لزوم نصب آن در آشپزخانه، انواع هودها و شیوه تمیز کردن آنها صحبت میکنیم.
هود در آشپزخانه کاربردهای زیادی دارد. مهمترین کار آن کشیدن بو، دود و بخاری است که در هنگام آشپزی بلند میشود.
به عبارت دیگر، هود با این کار، گاز، رطوبت و چربی معلق در هوا را به بیرون از منزل میکشد و میزان رطوبت را در حد مناسبی ثابت نگاه میدارد.
در عین حال، چربی و رطوبت روی سقف و دیوارها نمینشیند و آشپزخانه برای مدت زمان بیشتری تمیز میماند.
در صورتی که هود صنعتی یا دستگاه هواکش در آشپزخانه نصب نباشد، بالا رفتن رطوبت شرایط را برای رشد میکروبها، قارچها و کپکها فراهم کرده و سلامت اعضای خانواده را به خطر میاندازد.
انواع هود
به طور کلی در حال حاضر دو نوع هود در بازار موجود است. هودهای تصفیه کننده هوا و هودهای دارای خروجی هوا.
هودهای تصفیه کننده، گرد و غبار و بو را به داخل میکشند، ذرات معلق را تا حد ممکن از هوا میگیرند و دوباره هوای تصفیه شده را به داخل آشپزخانه باز میگردانند.
هودهای دارای خروجی هوا به یک کانال متصل شدهاند که گرد و غبار، چربی و بوهای نامطبوع از طریق آن به بیرون فرستاده میشود.
این هودها به دو شکل هودهای معمولی و شومینهای در بازار موجود است.
هودهای معمولی که نسل قدیمی هودها به حساب میآیند، بالای اجاق گاز نصب میشوند، کمی کوچکتر از ابعاد اجاق گاز هستند.
به دیوار وصل میشوند، اغلب زیر یک کابینت دیواری قرار دارند و به وسیله یک دریچه و کانال که در داخل دیوار تعبیه شده است هوا را به داخل دریچه و از آنجا به پشتبام و خارج راهنمایی میکنند.
عیب این نوع هودها این است که به مرور زمان روی عایقبندی و رنگ سقف تاثیر میگذارند. هودهای شومینهای بلندتر، بزرگتر و به شکل قیف برعکس هستند.
جنس این هودها از مس، فلزهای اکسید نشدنی یا دیگر فلزاتی هستند که در مقابل گرما با دوام هستند و به راحتی تمیز میشوند.
هواکش این هودها گاهی به دیوار و گاهی به سقف وصل میشود که نوع سقفی آن به هودهای جزیرهای معروف است و اطراف آن شیشهای است.
v
فیلترها:
تمامی هود آشپزخانه صنعتی فیلتری دارند که مقدار زیادی از چربی و گرد و غباری که گاهی وارد کانال هواکش میشود را جذب میکند.
در صورتی که به هر دلیلی امکان نصب هواکش برای شما مقدور نیست، از فیلترهای زغالی استفاده کنید.
این نوع فیلترها گرد و غبار و چربی را بهتر به خود جذب میکنند و گر چه به اندازه هودهای دارای هواکش موثر نیستند اما به هر حال موجب پاکتر شدن هوای آشپزخانه میشوند.
فیلترهای متالیک طول عمر زیادی دارند و در صورتی که همراه با فیلتر زغالی استفاده شوند میتوانند بسیار کاربردی باشند.
فیلترهای چربی فقط چربی را جذب میکنند و فیلترهای زغالی بوهای نامطبوع را جذب میکنند ولی به تنهایی چندان کارآمد نیستند.
لامپ: تقریبا تمامی هودها مجهز به لامپی هالوژنی هستند که به شما کمک میکند تا اجاق گاز و غذایتان را بهتر ببینید.
حسگر: برخی از هودها به حسگرهایی مجهز هستند که اجازه میدهد قدرت مکش هود با مقدار آلودگی موجود در هوا هماهنگ شود.
کلید تنظیمکننده دور موتور: هودها دارای سه سرعت هستند که میزان قدرت دور موتور را برحسب میزان آلودگی هوا تنظیم میکند.
برای آنکه قدرت مکش یک هود shahrokhi را آزمایش کنید، کافی است یک برگ کاغذ یا تکهای نخ را زیر آن قرار دهید.
v
هوای تازه، به هوایی اتلاق می شود که جایگزین هوای اگزاست شده از محیط می شود.
برای ایجاد یک جریان منظم باید هوای تازه به صورت مکانیکی توسط یک فن و یا یک کولر آبی و یا هود آشپزخانه صنعتی وارد محیط شود.
زمانی که هوای اگزاست شده از 1500 cfm بیشتر شود باید هوای تازه را نیز برای آشپزخانه در نظر گرفت.
هوای تازه برای سیستم تهویه یک امر ضروری به شمار می رود.
مهندسان مکانیک توصیه می کنند که هوای تازه 75 تا 80 درصد هوای اگزاست باشد.
جهت اطمینان از همزمانی سیستم هوای اگزاست و هوای تازه بهتر است این دو سیستم یکپارچه باشند.
هوای جایگزین باید توسط یک کنترل جداگانه فیلتر شده و یا حرارت داده شود.
برای اینکه هیچ گونه هوا ویا بوی از سمت آشپزخانه به سالن اصلی وارد نشود ،مطلوب این است که آشپزخانه در زیر یک فشار منفی بسیار کمی قرار گرفته باشد.
هوای تازه متناوبا باید در نقطه ای داخل هود و یا در نزدیکی هود وارد آشپزخانه شود تا هوای مطبوع از محیط خارج نشود حداقل مقدار برای این فاصله 3 متر می باشد .
تهویه مطبوع شاهرخی نیز ممکن است به عنوان یک منبع هوا ی تازه در نظر گرفته شود، با هر تن سیستم تهویه مطبوع 400 CFM از هوای بیرون تامین می شود.
مشخصات اتاق زباله
در نظر گرفتن یک فضای مجزا جهت دفتر، اتاق شستشو و یا اتاق زباله به ابعاد و پیچیدگی عملکرد آشپزخانه رستوران بستگی دارد.
این اقدامات معمولا در قسمت بار انداز و در صورت نبود فضای بار انداز در سایر فضاهای آشپزخانه انجام می گیرد.
فضای دفتر مدیریت باید کوچک باشد (6/4 متر مربع)،فضای اتاق شتشو و زباله نیز باید محدود باشند (4/7-6/4 متر مربع) و تنها یک فضای کوچک در قسمت بار انداز می تواند به فضای استراحت کارکنان اختصاص یابد
v
این پالت معمولا از مواد پلی استایرم. استحکام این پالتها در مقایسه باپالتهای چوبی و فلزی کمتر است .
پالت های پلاستیکی هم بصورت یکبار مصرف جهت بسته بندی کالا و تبدیل آن به واحد بار در فعالیت های صادراتی و حمل و نقل به مسافت های طولاانی مورد استفاده قرار می گیرد .
این نوع پالت
پلاستیکی
به دلیل قابل استرلیزه شدن در صنایع غذایی کاربرد دارند همچنین در شهرهای جنوبی و
شمالی به دلیل مرطوب بودن هوا قابل استفاده می باشند .
امروزه شرکت ها برای صرفه جویی در هزینه به جای خرید پالت فلزی ، در انبارهای خود
از پالت پلاستیکی استفاده می کنند.
پالت های پلاستیکی که از جنس پلاستیک با الیاژهای مختلف است برای استفاده در انبارها مناسب میباشد و مزایای خواص خود را دارد .
پالت های پلاستیکی زنگ نمیزنند و این خصوصیت پالت پلاستیکی را به بهترین ابزار جهت استفاده شرکت هایی نموده که در مجموعه محصولات بهداشتی می باشند.
اما پالت پلاستیکی دست دوم هم مشکلات خواص خود را دارد و به مرور زمان تخریب می شود و بعد از شکسته شدن به طور کامل از کار می افتد و قابل تعمیر نمی باشد.
کاربرد
پالت های پلاستیکی:
از پالت ها می توان در کلیه حمل و نقل های شهری و همینطور مراکز صنعتی و غیر صنعتی
استفاده نمود.
از جمله این مراکز عبارتند از :
مراکز بارگیری و اسکله ها
سرد خانه ها
مراکز تهیه و توزیع محصولات کاغذی
صنایع مواد غذایی – آرایشی و بهداشتی
و انبار های نگهداری کالا و … نام برد.
مزایای پالت های پلاستیکی :
حفاظت از محیط زیست
خاصیت ضربه گیری و مقاومت بیشتر
مقاوم در برابر تغییرات جوی و دما
استفاده از رنگ بندی های متنوع به منظور تفکیک مواد، حمل و نگهداری
قابلیت شستشو با انواع شوینده ها
خوش فرم و زیبا
عدم نفوذ و تمرکز حشرات و جوندگان
بارگذاری متناسب با ابعاد متغیر
قیمت مناسب
وینچ ها یک سازه هستند که با مکانیزم سیم وقرقره عمل می کنند و در صنعت مصارف گسترده ای دارند. در انواع جرثقیل وینچ یکی از عملگر های پرکار بشمار می رود.
زیرا با استفاده از مکانیزم قرقره های مرکب میتوان مزیت مکانیکی را بالا برد.
در جرثقیل های هیدرولیکی نیز با انتقال نیروی پمپ هیدرولیکی به هیدرو موتور و گیربکس قرقره اصلی یا درام وینچ حرکت دورانی در دوجهت فراهم میکند و با متصل کردن یک سیم بکسل به سازه به راحتی می توان یک حرکت خطی بوجود آورد.
برای بالا بردن قدرت کششی در این سیستم از قرقره های مرکب استفاده می کنند.
یعنی اینکه سیم را بصورت دولا یا بیشتر به قلاب متصل می کنند این عمل باعث افزایش قدرت می شود.
مثلا در جرثقیل 3تن قدرت کشش وینچ درحالت عادی(تک لا) 750 کیلو است و با 4 لا شدن سیم قدرت کشش 4برابر شده و به 3تن می رسد.
در جرثقیل هیدرولیکی ایمن بودن وینچ بسیار حایز اهمیت است چرا که سقوط یا نزول بار ممکن است بسیار خطر افرین باشد به همین علت در جرثقیل وینچ ها با ترمز و سیستم کلاچ اتوماتیک ایمن میشوند که گاهی در چند مرحله این ایمنی تضمین می شود در بعضی موارد هم یک ترمز مکانیکی ضد سقوط مکمل ترمز اصلی می شود که ترمز با نیروی گریز از مرکز فعال شده و موجب عدم سقوط بار می گردد.
در بیشتر جرثقیل های سنگین ونیمه سنگین از دو وینچ استفاده می شود یکی بصورت تک لا دیگری بصورت چندلا .
در تعمیرات جرثقیل های قدیمی تر هر دو درام وینچ به یک گیربکس کوپل شده و با یک طبقه شیر (یک لیور) مدیریت می شود و با یک سیستم کلاچ خشک لنتی با فرمان هیدرولیک از داخل کابین گیربکس با درام تک لا یا چند لا درگیر و خلاص می شود .
در جرثقیل های مدل بالاتر که معروف به پنج لیور هستند برای وینچ تک لا و چند لا دو گیربکس مجزا تعبیه شده تا هر دو درام بطور جداگانه قابل مدیریت باشد.