یکی از نکات مهم در طراحی دکوراسیون داخلی منزل توجه به نورپردازی در آشپزخانه است.در بخش هایی از آشپزخانه که اغلب محل انجام کار محسوب می شود به نور کافی نیاز داریم.
مانند سطح روی اجاق گاز، سینک ظرف شویی و سطوح روی کابینت ها که برای آماده سازی وسایل آشپزی و مواد غذایی مورد استفاده قرار می گیرند.
علاوه بر نیاز به روشنایی در این اماکن، فضای کلی آشپزخانه نیز باید از نور کافی برخوردار باشد.
اگر آشپزخانه محل صرف غذا نیز هست استفاده از چراغ های سقفی که ارتفاع شان قابل تنظیم است درست در بالای میز غذاخوری ایده خوبی است. این چراغ ها می توانند هنگام صرف غذا روی میز را به خوبی روشن کنند و در مواقعی که از میز استفاده نمی شود فضای کلی آشپزخانه را روشنایی ببخشند.
ترجیحاً هر یک از این چراغ ها باید دارای کلید کنترل مجزا باشند تا فقط در مواقع لزوم مورد استفاده قرار گیرند.
همچنین در بسیاری از آشپزخانه ها بعضی از کابینت ها با درهای شیشه ای و به صورت ویترین ساخته شده اند این کابینت ها نیز نیاز به نورپردازی داخلی دارند نور کافی برای سطح روی اجاق گاز در آشپزخانه هایی که دارای یک هواکش یا هود در بالای اجاق گاز هستند توسط چراغ هواکش تأمین واگر هواکش مجهز به چراغ نیست از یک چراغ قابل تنظیم در بالای اجاق گاز نصب شود.
همچنین بالای سینک ظرفشویی نیز به یک چراغ نیاز تا شب هنگام نور کافی برای شست و شوی ظروف و مواد غذایی را برای ما فراهم کند.
برای تأمین نور کافی در سطح روی کابینت ها از چراغ های مهتابی در زیر کابینت ها دیواری نصب می شود و بی آنکه دیده شوند و موجب آزار چشم باشند نور کافی را بر سطح روی کابینت ها می تابانند. چنانچه کابینت های زمینی عمیق باشند و نور محیط به اندازه کافی درون آنها را روشن نکند برای دسترسی راحت به وسایل داخل این نوع کابینت ها می توان چراغ های کوچکی در آنها نصب کرد که با کلیدهای اتوماتیک کنترل شوند و با باز و بسته شدن در کابینت ها روشن و خاموش شوند.
نورپردازی در طراحی داخلی فضای حمام و دستشویی از اهمیت کمتری برخوردار است،حمام و دستشویی علاوه بر چراغ های سقفی که برای تأمین روشنایی محیط به یک چراغ دیواری در بالای آینه نیازدارند. برای این منظور از چراغ های فلوئورسنت استفاده نکنید زیرا نور این چراغ ها موجب تغییر برخی از رنگ ها شده و تصویر شما را با رنگ های غیرواقعی در آینه منعکس می کنند.
نورپردازی قسمت های مختلف خانه، هال ورودی، راهروها و راه پله ها این اماکن باید از نور فراوان برخوردار باشند به خصوص راه پله ها. در اینجا ایمنی مهم تر از زیبایی است و بهترین روش نورپردازی روشن کردن مسیر حرکت و سطح روی پلکان با چراغ هایی است که به دیوار نصب می شوند و نور را به طرف پایین می تابانند. استفاده از چراغ های دیواری کار تعویض لامپ را نیز ساده تر می کند.
آنچه تاکنون بیان شد در جهت تأمین نور کافی و روشنایی لازم برای انجام فعالیت های گوناگون در هر یک از اتاق ها بود؛ اما نورپردازی می تواند در جهت زیباسازی و جلب توجه بیننده به سوی اشیای تزئینی و ویژگی های زیبای یک اتاق نیز باشد.
برای این منظور بهترین انتخاب چراغ های قابل تنظیمی هستند که به صورت تک، دوتایی و سه تایی در بازار موجودند و پس از نصب در یک نقطه از دیوار می توان هر یک از آنها را به سمت دلخواه تنظیم کرد به صورتی که محل مورد نظر ما را روشن کند.
نور این چراغ ها در طراحی دکوراسیون داخلی را می توان به راحتی بر روی یک دیوار، یک تابلو و یا یک مجسمه دلخواه تنظیم کرد و یا حتی بخشی خاص از اتاق (مانند محل قرارگیری شومینه و یا یک آرک در سقف) را به وسیله آنها روشن کرد.
طبقات داخل کابینت های در شیشه ای را نیز می توان با استفاده از روش های گوناگون روشنایی بخشید.
اما یکی از بهترین راه ها نصب چراغ های کوچک در زیر هر یک از طبقات، و یا در مواقعی که طبقات شیشه ای هستند نصب یک لامپ در قسمت بالا و یا پایین کابینت است.
آشپزخانه قلب اصلی خانه است و یک آشپزخانه مرتب و مجهز زندگی را بسیار سادهتر میکند. راههای مختلفی وجود دارد برای اینکه بتوان به یک آشپزخانه سروسامان داد و کابینت بهترین ابزار است
مسلما هرچه تعداد قفسهها و کابینتهای آشپزخانه بیشتر باشد، جا دادن وسایل در آن راحتتر خواهد بود اما میتوان با چند تکنیک ساده به کابینتهای محدود و کوچک نیز سروسامان داد و بهترین استفاده را از آنها کرد
برای قدم اول بهتر است روی یک تکه کاغذ نقشه آشپزخانه تان را بکشید. آشپزخانه را به چند مکان تقسیم کنید. محوطه آشپزی، که شامل اجاق گاز و وسایل مربوط به پخت و پز میشود. محوط ظروف که شامل سینک ظرفشویی و قفسههای مربوط به ظروف است. هر منطقه را روی نقشه مشخص کنید و قفسههای آشپزخانه را براساس همین نقشه پر کنید. این روش به شما کمک میکند تا به راحتی وسایل مختلف را پیدا کنید
برای چیدن وسایل بهتر است بررسی کنید که وسایلی که در هر محل روی هم چیده اید چه مقدار از فضای کابینت را اشغال کردهاند. بهتر است از کابینت های پایین برای چیزهای سنگین مثل کتریها و قابلمهها استفاده کنید. از کابینتهای بالا برای چیزهای سبکتر چون بشقابها و لیوانها و وسایلی که میخواهید در دسترستان باشد مثل نمک و فلفل استفاده کنید
قبل از چیدن وسایل، کابینت ها را تمیز کنید. ابتدا گرد و غبار کابینت ها را با یک پارچه نرم بگیرید. دو سوم یک سطل کوچک را پر از آب ولرم کنید و چند قطره مایع ظرفشویی اضافه کنید و با یک اسفنج تمیز پاک کنید و با استفاده از دستمال، خشک کنید تا کابینتها بر اثر رطوبت آسیب نبینند
گاهی اوقات مدل کابینت در فرآیند نظافت و حفظ نظم و پاکیزگی آشپزخانه تاثیر بسیاری دارد. استفاده از کابینت ام دی اف یا های گلاس کمک میکند نظافت کابینت راحتتر باشد. در سالهای اخیر نصب کابینت هایگلاس در آپارتمانهای نوساز مرسوم شده است. این مدل از کابینتها دارای قفسههای تقسیم بندی شده هستند و نظافت و چینش وسایل در آن راحتتر است.
استفاده از آستر کابینت نیز روش خوبی برای تمیز نگهداشتن وسایل و محافظت از آشپزخانه است. سعی کنید کف کابینتها را با آستر بپوشایند.
در ضمن اگر آشپزخانهتان مجهز به کابینت کلاسیک و چوبی است حتما آن را پارافین بزنید یا پولیش کنید
ابزار و وسایلی که استفاده نمیکنید را دور بریزید، بشقاب های لب پر شده یا ترک خورده، حوله های رنگ و رو رفته و پاره، ظروف بلااستفاده، بطریهای خالی که برای روز مبادا نگه داشتهاید تنها فضا اشغال میکنند بهتر است از خیرشان بگذرید. مواد غذایی که تاریخ مصرفشان گذشته را دور بریزید و موادی که سالم هستند و استفاده نمیکنید را به دیگران بدهید
پیش از خرید وسایل آشپزخانه به اندازه کابینتها توجه کنید. ظروف برنج، شکر یا آرد که برای داخل کابینت انتخاب می کنید، بهتر است متناسب با فضای کابینتها باشد.
بنابراین فضای داخلی کابینتها را اندازه بگیرید و دقت کنید که ظروف خیلی بلند، عمیق یا ظروفی که به سختی داخل کابینت جا می گیرند را انتخاب نکنید. با اندازه گیری ابعاد داخلی کابینت به فروشگاه بروید و ظروف جدید مورد نیازتان را تهیه کنید. ظروف قدیمی را تنها در صورتی که با فضای شما همخوانی دارد دوباره استفاده کنید. ظروفی را برای نگهداری مواد غذایی انتخاب کنید که با کیفیت باشند و از مواد غذایی به خوبی نگهداری کنند تا ناچار به دور ریختن مواد غذایی نشوید.
ظروف دردار برای جلوگیری از بیرون ریختن مواد غذایی مناسب هستند. ظروف محفوظ از هوا معمولا بهترین انتخاب هستند زیرا به وسیله ی آنها میتوانیم مواد غذایی را در طولانی مدت نگهداری کنیم.
از ظروف مات نیز برای جلوگیری از اکسیداسیون مواد غذایی خاص (مثل آن هایی که درصد بالایی روغن دارند یا باید دور از نور نگهداری شوند) استفاده می شود
در ضمن با توجه به تعداد اعضای خانواده وسایل آشپزخانه را انتخاب کنید. اگر دو نفرید لازم نیست ظرفهای بزرگ و مواد غذایی زیادی را انبار کنید
نماهای سیمانی نیز انواع مختلفی دارد از قبیل تخته ماله، تگرگی، چکشی، سیمان شسته و ... که هر کدام با دانههای ماسه مختلف رنگی در محل ساخته میشود.
چنانچه سدهای بزرگ با سیمان تخته ماله اندود کردد به واسطه نشستهای ساختمان ترکهای مویی در آن ایجاد میشود.
برای جلوگیری از این کار بهتر است در طراحی نما و برای روی نما به فاصلههای حدود ۵/۱ تا ۲ متر خطوطی در جهتهای عمودی و افقی ایجاد نماییم تا از دیده شدن ترکهای احتمالی جلوگیری شود.
در موقع سیمان کاری ابتدا زیر کار را سیمان معمولی و ماسه میپوشانند که به این لایه اصطلاحا آستر میگویند قبل از آستر کردن باید تمام سطح دیوار شمشه گیری بشود.
آنگاه باید بین شمشهها را با ملات ماسه سیمان پر کرد. در طول سیمان کاری و همچنین تا چند روز بعد از آن باید حداقل روزی ۳ الی ۴ بار دیوار سیمان کاری شده را به وسیله آب مرطوب نمود.
در غیر اینصورت ماسه سیمان مصرف شده به صورت پودر در آمده و با کوچکترین تماسی فرو خواهد ریخت. باید توجه نمود که کلیه مصالحی که با سیمان مصرف میشود از جمله سیمانکاری نما باید حداقل در حرارتهای ۴ الی ۵ درجه بالای صفر انجام شود تا از یخ زدن و فاسد شدن ملات جلوگیری شود.
در کلیه طراحی نما و نماسازیها بهتر است حداقل ۳۰ سانتیمتر پایین کار را یک رج سنگ رگی و یا سنگ پلاک کار گذاشته شود.
زیرا این قسمت از نما همیشه با زمین و در نتیجه با عوامل جوی در تماس بوده و بهتر است از مصالح بهتری که در مقابل عوامل جوی مقاوم تر باشد استفاده نمود معمولا برای این ردیف از سنگهایی با رنگ تیره و سطح ناصاف استفاده میکنند مانند سنگهای دو تیشه و غیره.